.cls-double-arrow-down{fill:#fff} צפיות בבלוג

שישה פתרונות טכנולוגיים שפיתחה רפאל לטובת מערכת הבריאות

כמות צפיות במאמר: 808

שישה צוותי רפאל התגייסו למלחמה בנגיף הקורונה עם מגוון פתרונות טכנולוגיים פורצי דרך

עם פרוץ משבר הקורונה יצאו לא פחות משישה צוותי רפאל לבתי החולים ברחבי הארץ במטרה לשמוע מהצוותים הרפואיים בשטח מהם הצרכים החדשים שיאפשרו להם להמשיך לטפל בחולי הקורונה על הצד הטוב ביותר.  תוך מספר ימים בודדים פיתחו הצוותים פתרונות פורצי דרך שצוותי בתי החולים הגדירו כ”מצילי חיים”. כך נולדו להם שישה פיילוטים שכבר נמצאים בשלבי ניסוי שונים בבתי החולים: 

 

פיצול להנשמה

הצוות הראשון של עמיר ורותם (מטעמי סודיות, יוזכרו מרבית המשתתפים רק בשמם הפרטי) לטפל בבעיה הבוערת ביותר בתקופה הזו – מכונות ההנשמה. אולם בעוד שבכל רחבי העולם נעשים מאמצים אדירים כדי לייצר מכונות הנשמה חלופיות, ברפאל הבינו כי דווקא פיצול מכונות ההנשמה הקיימות הוא פתרון טוב יותר. זאת עקב עמדתה של דוקטור שרית שחרור-קרני, לשעבר מנהלת מחלקת טיפול נמרץ בבית החולים שערי צדק, שהצביעה על העובדה שלצוותים הרפואיים אין די זמן ללמוד עבודה עם מכונות הנשמה חדשות. 

“יש כבר מכונות כאלו”, מספרת הדר מצוות הפיתוח, “אך הן עובדות על נפח, כך שאם תנאי הנשימה של אחד החולים משתנה, המכונה לא יודעת איך לאזן את זה”. 

הצוות תקף את הבעיה מכיוון אחר והבין שהפתרון נעוץ בלשמר למכונות את הלחץ, לא את הנפח. “ברגע שהבנו את זה, זו לא הייתה בעיה”, מספר ליברמן, מאותו כוח המשימה. 

“מדובר במערכת פנאומטית, כמו כל מערכת פנאומטית אחרת”. שבוע של עבודה, והחבר’ה יצרו מערכת צינורות עם שסתומים ופילטרים שמחליפה את מערכת הצינורות הקיימת ויכולה להנשים שני אנשים בו-זמנית”. 

 

קסדות הנשמה

צוות אחר, בראשות עינת, טיפל בבעיית ההידבקות העולה גם היא ממכונות ההנשמה. עצם העובדה שמכונות ההנשמה לא באמת סגורות, הן יכולות להדביק את הרופאים. הפתרון לבעיה הזו היה כבר קיים על הנייר – קסדות הנשמה שסוגרות לעולם החיצון את נשימת החולה. אולם בזמן מגיפה עולמית, קשה מאוד היה להשיג קסדות כאלו. 

הפתרון של הצוות התבסס על קסדות ‘אבן ספיר’ של פיקוד העורף – שבמקור יועדו לשימוש במצב של מתקפה כימית. מכיוון שהיה מדובר בפתרון שכבר נבדק ואושר והיה צורך רק להתאימו לחולי קורונה. 

"מעיל רוח" רפואי

בעיה נוספת שהצביעו עליה הצוותים הרפואיים היא סכנת ההידבקות הכללית: כדי לטפל כראוי בחולים נדרש הצוות ללבוש מסיכות, מגיני פנים שקופים וסרבלים עמידים לנוזלים. הבעיה היא שמדובר בלבוש חד פעמי שנזרק בתום הטיפול בכל חולה, ונדרשו כמויות גדולות מאוד של אלו. 

על כן הצוות של עילם חיפש דרכים להשמיש מחדש ציוד שכבר השתמשו בו. אחרי שפתרונות כמו חימום או חיטוי הציוד באלכוהול התבררו כלא יעילות, הבין הצוות שעליו להשתמש בקרינה, או ליתר דיוק – קרינת גמא. 

“הקרינה פשוט עוברת דרך הציוד מצד אחד לצד השני. אין שאלה אם האור הגיע או לא. הצוות שלנו גם בנה שרשרת אספקה המתוכננת לשנע את הציוד למתקן החיטוי ביעילות מרבית”.

 

קריאת מדדים מרחוק

דרך נוספת עליה חשבו ברפאל על מנת לצמצם את סכנת הידבקות הצוותים הרפואיים היא פשוט לצמצם את האינטרקציה עם החולים. 

בימי השגרה הרגילים אין בעיה לאחות להיכנס לחולה ולמדוד דופק, לחץ דם ומדדים אחרים. אולם בימי הקורונה, בעוד שבמחלקות מסודרות עובר כבל מהחלק המזוהם לחמ”ל הנקי, במחלקות מסודרות עם ציוד פחות חדיש לא ניתן לעשות זאת. 

“התעסקנו עם קריאת המוניטורים”, מסביר חבר הצוות נתנאל, שבימים כתיקונים עוסק בתחום הראייה המוחשבת. “בגדול, ראייה ממוחשבת משמעה שמצלמה קוראת מידע. נניח, כמו שגוגל יכול לקרוא משפט ולתרגם אותו. לכן פיתחנו אפליקציה שמאפשרת לטלפון לקרוא את המדדים ישירות מהמוניטור: מעמידים טלפון סלולרי מול המוינטור, מלמדים אותו פעם אחת מה זה לחץ דם, סטורציה וכו’, ואז מחדר בטוח ומרוחק הצוות יכול להתחבר לסלולר ולראות את המדדים”. 

רובוט במקום אחות

צוות אחר החליט פשוט לגייס רובוטים פשוטים מאמזון לטובת עבודת האחיות. עבור הרובוט בנה הצוות אפליקציית שליטה באמצעות טאבלט. אולם הרובוט הזה לא יכול רק למדוד מדדים, אלא גם לחלק לחולים מים ומזון ואף לחלק לכל חולה בדיוק את התרופה לה הוא זקוק. 

“עכשיו, כשיש את הרובוט ואפשר לשלוט בו, אני יכול להכניס כל אלגוריתם שארצה, והרובוט יכול לעשות המון דברים. אפשר, למשל, להכניס זיהוי פנים, ואז הטיפול ייעשה על פי זה. האפשרויות הן עצומות”, מדגיש עמי, חבר הצוות. 

מדידת חום מרחוק

הצוות האחרון התמקד באינטרקציה הראשונית של החולה הפוטנציאלי עם הצוות הרפואי. כך הם פיתחו מצלמה שמודדת חום מרחוק לכל מי שמגיע לבית החולים. 

“לקחנו מצלמה טרמית, ודרך אלגוריתם הראייה הממוחשבת שאנחנו תמיד עובדים עליו, למדנו אותה לזהות פנים”, מסביר צבי חבר הצוות, “עם האלגויתם שלנו, המצלמה יכולה לזהות פנים גם אם האדם מסתכל הצידה, חובש כובע או, כמו שקורה עכשיו, אם הוא עוטה מסיכה”. 

המצלמה כוילה כך שתינתן התראה במידה וחום הפנים עולה על 37.5 מעלות. כך בדיוק יוכל השומר בכניסה לבית החולים לדעת האם יש להפנות את הנכנס לאזור בדיקות הקורונה ולהפריד אותו מהאזור הכללי שבו הוא עלול להדביק אנשים אחרים. 

 

 

Your Browser is Outdated
Please update your browser to view this site in a manner that is correct. Download one of the latest versions of browsers here:

This website uses cookies to ensure you get the best experience possible קרא עוד