ד”ר גולדה, מנהלת פרוייקטים בתחום המיזעור ב”רפאל”, תשמח לפתח טכנולוגיות שיסייעו לעולם הרפואה, אבל בינתיים היא מאמינה שהיא מסייעת להציל חיי אדם בפיתוח מערכות ממוזערות דווקא לתעשיית הנשק. קחו למשל את עניין החיסולים הממוקדים. נניח שמפקד זרוע טרור כלשהי מוקף בני משפחה חפים מפשע. במקרה כזה, המערכת יכולה להתריע ולהמנע מלהפציץ. דוגמא נוספת: לא רוצים לסכן חיי חיילים בפעילות קרקעית? רחפן זעיר מצויד ביכולת חישה מתוחכמת ומערכת קבלת החלטות על סמך נתונים שאסף, יכול לבצע את מלאכת ההרג בצורה מדוייקת ונקיה מדיונים בהאג.
אבל החיסכון בחיי אדם נועד להיות מופנה בראש ובראשונה לחיי החיילים בשטח:
“יש משימות, אם זה איסוף מידע או תקיפה, שהמערכות האלה יוכלו לעשות בצורה אוטונומית לחלוטין, כשהחייל לא מעורב. אנחנו רוצים שתהיה להן חישה רב מימדית כמו של בן אדם ואף יותר”.
עד כמה ימוזער הנשק העתידי?
“אנחנו רוצים את הנשקים העתידיים מחד חכמים יותר, עם יותר יכולות, ומאידך בלי להגדיל את הנפח או המשקל שלהם. אם אנחנו רוצים למשל שיהיו לטיל יכולות צילום, זיהוי, הקלטה, אבל גם מקום לדלק ולמנוע – אנחנו צריכים לצמצם את שאר המערכות בנפח ובמשקל. מיזעור מאפשר לנו להכניס יותר אמצעי חישה ואמצעים לעיבוד, בנפח קטן יותר. אבל אם אנחנו מסתכלים על שדה הקרב העתידי אז יש עכשיו באמת כיוון מאוד חם של רחפנים, של מערכות אוטונומיות זעירות”.
אז רחפנים יוכלו להיות בגודל זבוב?
“זה תלוי במשימה. אם אנחנו רוצים שהוא יאסוף מידע, נרשת את שדה הקרב בהמון זבובים קטנים שמתקשרים אחד עם השני ויכולים לתת לחייל תמונה של מה קורה בשטח הזה. בכזה מצב נרצה את המיכשור כמה שיותר זעיר. יש כבר דוגמאות כאלה ברשת על יתושי ריגול ממש בגודל שמאפיין חרק. אבל אם אנחנו רוצים משימות יותר מורכבות צריך כלים יותר גדולים. אם אנחנו רוצים שזה יהיה משהו שמיועד לתקיפה הוא יצטרך לסחוב חומר נפיץ ואז צריך גודל, או שאנחנו רוצים שהוא יסחוב דלק שצריך לנווט אותו למרחקים”.
כמה קטן זה קטן מדי? גולדה מאמינה שחוק מור קרוב למיצוי. חוק מוק הוא הניבוי שנתן בשנת 1965 מייסד אינטל, גורדון מור, לפיו צפיפות הטרנזיסטורים במעגלים משולבים במחיר מינימלי, תוכפל כל שנה וחצי עד שנתיים. העקרון של חוק מור דובר בהמשך וכיום בעיקר בהקשר של מעבדי מחשב. בשנת 1996 מור טען שהחוק הוא בגדר נבואה שמגשימה את עצמה. “כל הפיתוח האלקטרוני התיישר מול התחזית הזו עד 2010 וזה מה שאיפשר את המיכשור המתקדם היום”. אלא שכיום, מספרת גולדה, החוק כבר מגיע לכדי מיצוי כשמדוב ברכיבים מיקרומכניים, למשל. “שערה היא בעובי מאה מיקרון ואנחנו מדברים על רכיבים שגודלם מיקרונים בודדים. בעולם האלקטרוניקה זה מגיע לננומטרים בודדים. בסוף אנחנו מוגבלים, כי אנחנו מתחילים כבר להגיע לגודל של מולקולה. אין עוד לאן לרדת. אז חושבים על כיוונים אחרים לחלוטין, כמו מיחשוב קוואנטי והספקים. אנחנו רוצים למשל מכשירים שלא יהיו תלויים בהחלפת סוללות אלא יפיקו אנרגיה מהסביבה”.